Badmintonprotocol

Corona. In 2020 verreweg het meest zenuwslopende en gevreesde verschijnsel. We kunnen niet anders dan accepteren dat het er is. Hopelijk wordt binnenkort een adequaat middel ontwikkeld om het verguisde fenomeen de kop in te drukken. Maar intussen willen we graag een beetje doorleven.

De wereld van de binnensporten heeft daarvoor protocollen bedacht. Regels om het besmettingsrisico te verkleinen. Voor de zaalsport badminton geldt bij ons het onderstaande protocol.

Badminton Protocol

 • Voor alles: gezond verstand gebruiken staat voorop.
 • Klachten (ook milde) aan luchtwegen of koorts? Kom niet. Blijf thuis en maak een afspraak voor een coronatest via Coronatest (inlog met DigiD), of per telefoon 0800-1202 dagelijks van 8:00 tot 20:00 uur. Dit geldt ook als een huisgenoot, of andere persoon waar je dagelijks mee in aanraking komt, positief getest is.
 • Test jij positief op het virus? Dan verricht de GGD bron- en contactonderzoek om virusverspreiding te voorkomen. Bij een quarantaine-advies kom je niet naar de club.
 • Thuis al je sportkleding aantrekken en thuis naar het toilet want sanitair en kleedkamers kunnen zijn afgesloten. Mechanische ventilatiesystemen in de sportaccommodaties voldoen volgens de gemeente Groningen aan de wettelijke vereisten voor binnensportaccommodaties. Daarnaast worden sportaccommodaties zo maximaal mogelijk geventileerd (ramen en deuren open). Een trainingsbroek en -jack zullen dan ook goed van pas komen. Neem je eigen drinken mee. Was je handen voor vertrek uit huis.
 • Bij aankomst volg je altijd de aanwijzingen zoals looproutes en instructies van de wedstrijdorganisatie bij de sportaccommodatie. Houd 1,5 meter afstand, schud geen handen, geen high-fives, geen knuffels. Eenmaal binnen: wissel buitenschoeisel voor binnensportschoeisel, desinfecteer je handen (gel/foam is overal aanwezig) en wacht op toestemming voor het betreden van de sportvelden.
 • Help alleen mee met het opzetten en afbreken van netten als een van onze Coronastewards je daarvoor vraagt. Onze stewards zijn herkenbaar aan de gele armband met daarop een C.
 • Gedurende de wedstrijd geldt overal 1,5 meter afstand. Behalve op het speelveld. Daar is de 1,5 meter soms onmogelijk en is kortstondige nabijheid toegestaan. Tijdens rustmomenten en na afloop van de partij houdt elke speler de 1,5 meter aan. Voorafgaand aan de partij desinfecteren spelers hun handen. Shuttles worden zo min mogelijk vastgepakt; gebruik het racket om ze op te rapen. Schreeuwen, gillen en harde aanmoedigingen zijn een hoge risicofactor. Niet doen. Shuttles worden voorafgaand en na afloop van de badmintonavond door de shuttlebeheerder gedesinfecteerd.
 • Na afloop badminton: direct de zaal verlaten, schud geen handen, geen high-fives, geen knuffels, desinfecteer je handen, houd 1,5 meter afstand en volg de looproute voor vertrekkende sporters.
 • Bij thuiskomst: was goed je handen en stap onder de douche.

Aanvulling voor Sporthal Lewenborg

 • Alleen in Sporthal Lewenborg is na afloop beperkt douchen mogelijk. Maximaal 8 spelers mogen tegelijk in de kleedkamer zijn (4 onder de douche, 4 op de banken in de kleedkamer). Als meer spelers zich willen douchen zullen ze eerst moeten wachten tot de eerste lichting zich gedoucht heeft.
 • Voor de kantine in Lewenborg gelden de Coronaregels voor de Horeca. Maar de kantine is in oktober gesloten. Als de kantine weer opengaat geef je Hilda je naam, emailadres en 06-nummer. Dan krijg je een zitplaats. Tafeltjes staan verspreid op 1,5 meter en de stamtafel is verwijderd. Er zijn geen staanplaatsen. En…, vol is vol.