Badmintonfestival Ossenmarkt 25 mei 2019

Op diverse plaatsen in Nederland zal in het voorjaar een
outdoor-badminton-festival plaatsvinden. In Groningen op 25 mei op de
Ossenmarkt. Via deze buitenactiviteit wil de badmintonbond onze sport wat extra in de picture zetten. Niet in de afgesloten sporthal maar naar buiten. Om te laten zien hoe snel en expressief de sport is. Hoeveel plezier er aan te beleven valt. En ook dat je deze sport op allerlei niveaus kunt beoefenen.

Outdoor badminton is speelbaar op diverse ondergronden, denk hierbij aan gras, zand en verharde ondergronden. De shuttle waarmee gespeeld wordt heeft een iets andere vlucht en is zwaarder zodat die beter bestand is tegen de weersomstandigheden buiten. De speelvormen die je tegenkomt zijn de voor ons vertrouwde vorm van enkelspel en dubbelspel. Maar ook de 3 tegen 3 variant – triospel – is populair en vergt veel slimheid en coördinatie in het veld. Tijdens het Badminton Festival in Groningen zal er een toernooitje gespeeld worden in het dubbelspel.

De veldafmetingen zijn in de breedte bijna gelijk aan een normaal badmintonveld (6 mtr. i.p.v. 6,10 mtr.). In de lengte is het anders. Dan is het ruim 2½ meter langer. Dat komt omdat er een zogeheten ‘deadzone’ in voorkomt. In de eerste twee meter achter het net (deadzone) mag je niet komen en ook de shuttle mag daar niet komen. Voorbij die twee meter begint het speelveld en die is op beide speelhelften zes meter lang. Midden op zo’n speelhelft is een extra streep getrokken. Daar begint pas het servicevak. Dus je serveert vanuit de laatste drie meter van het speelveld.

De spelregels voor de deadzone:
– de spelers mogen niet in de deadzone staan.
– als de shuttle in de deadzone terechtkomt is dat een fout van de slaande partij.
Spelregels omtrent servicezone:
– de serveerder mag overal in de servicezone serveren
– na de service mag de serveerder buiten de servicezone stappen en de service mag buiten de servicezone aan de andere kant landen, hij mag dus op het complete speelveld landen behalve in de deadzone.
– de spelers op de andere speelhelft mogen overal in het speelveld de shuttle terugslaan behalve in de deadzone.

Binnenkort komt de bond met meer informatie over de festivals.

Kom kijken en speel mee

Alle spelers bij badmintonverenigingen kunnen zich opgeven om mee te spelen op dit toernooi. De bond is momenteel via de verenigingen bezig om spelers hiervoor te werven. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat spelers meespelen die afkomstig zijn uit de regio waar elk festival wordt gehouden. Voel je er iets voor om dit eens te proberen geef je dan op bij ons secretariaat. Het lijkt een leuke dag te worden en je helpt mee met het promoten van onze sport.